Contra nummer 2 2009 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Paralleller mellan autonoma och RAF
av Tommy Hansson

I kölvattnet av det Kalla krigets slut och den ekonomiska krisen under 1990-talet följde ett uppsving för den politiska vänsterextremismen. Vad som kan kallas ett nytt slags fascism, med galopperande intolerans och våldsmentalitet som tydligaste kännemärken, bredde ut sig. Under senare tid har vi kunnat bevittna extremistdåd av typ varuhusbränder och mordförsök. Det hela liknar i mång avseenden den tyska terrororganisationen Baader-Meinhof-ligan.

Folke Bernadotte – medlare och mordoffer
av David Stavenheim

Folke Bernadotte (1895-1948) är i dag bortglömd av det officiella Sverige. Han var son till prins Oscar Bernadotte och dennes maka, Ebba Munck av Fulkila. Fadern, en yngre bror till kung Gustaf V, var en bekännande kristen, och det var om honom och brodern Eugen som Viktor Rydberg skaldade: ”Prinsar födas inte lika, en vill måla, en predika.” Han jorde sig känd på den politiska arenan genom “de vita bussarna”, som i Andra världskrigets slutskede förde tusentals koncentrationslägerfångar till Sverige. Efter Andr världskigets slut fick han medlaruppdrag i det brittiska mandatet Palestina, där han mördades av den sionistiska Stern-ligan.

Medeltiden lever kvar i den islamska sharialagen
av C G Holm

Sharia är den lag som tillämpas i muslimska samhällen och som sägs grunda sig direkt på Koranen. I några länder är sharia den enda eller främsta rättsskällan, i andra är den en av flera rättskällor och kombineras med en mer modern lagstiftning. I åter andra länder finns grupper som tillämpar sharia när de har möjlighet – dels i civilrättsliga mål (där det om parterna är överens om att tillämpa sharia naturligtvis är enklare att komma runt de världsliga domstolarna), men också i straffrättsliga sammanhang. Sharia är i sin grunddrag medeltida, straffen är barbariska och rättsprinciperna står fjärran från vad som kan accepteras i moderna och upplysta samhällen.

Flykten från ansvar
av Stig Daun

Filosofen och nobelprisutsedde författaren Jean-Paul Sartre myntade uttrycket ”Finnas till för andra”, som beskriver ett mänskligt medvetandetillstånd, där vi desperat tillägnar oss de rådande konventionerna och anpassar oss till den image som vi tror förväntas av oss. Sartre var en mästare på att beskriva undvikandets landskap, flykten från ansvar. I den aktuella finanskrisen har man påbörjat jakten på syndabockar. En analys av orsak och verkan har med ens blivit nödvändig. Men redan innan världens ledare kommit fram till en ny ekonomisk världsordning kan vi redan nu konstatera, att praktiskt taget alla beslut och handlingar som lett till dagens kris har fattats och gjorts av personer som undvikit personligt ansvar.

Ceasar och andra politiska mord
av Tommy Hansson

Politiska mord har förekommit genom alla tider. Det mest berömda mordet av alla i sammanhanget torde vara det på den romerske diktatorn Gaius Julius Caesar den 15 mars år 44 före Kristus. Mordet var planerat av en grupp patricier som ville bli av med en man de trodde hade planer på att avskaffa de gamla republikanska traditionerna. Andra politiska mord har begåtts av udda personer utan uppenbara motiv, exempelvis mordet på Sveriges utrikesminister Anna Lindh 2003.

Svensk kultur bör vara normen
Dick Erixon intervjuad av C G Holm

Dick Erixon är en av landets mer kända bloggare. Han är också sedan 2007 ordförande i Medborgarrättsrörelsen, som etablerades av det legendariska regeringsrådet Gustaf Petrén (det var han som var Petrén när Olof Palme nedlåtande talade om Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg som ”Petréns lekstuga”). Erixon är också känd för att ha hyllat USAs förre president George W. Bush, inte minst genom en artikel i Expressen dagen då Bush lämnade över ämbetet till Barack Obama. Dick Erixon underströk vikten av Bush idealistiska principer i utrikespolitiken. I skarp kontrast till tidigare pragmatiska och realpolitiska presidenter utan moraliska riktlinjer.

Nya Zeeland införd nytt tänkande om staten
av Maurice P. McTigue

Nya Zeeland hade ett bristfälligt utbildningssystem. Det svek omkring 30 procent av barnen – särskilt dem från de lägre socioekonomiska skikten. Vi hade pumpat in mer och mer pengar i utbildningen under 20 år och nådde sämre och sämre resultat. Det kostade oss dubbelt så mycket att få sämre resultat än vi fick 20 år tidigare med mycket mindre pengar. Så vi beslöt oss för att ompröva vad vi höll på med också inom detta område… Förre ministern Maurice P. McTigue berättar i en andra artikel om hur Nya Zeeland hjorde upp med de förlamande socialistiska regleringarna och förde tillbaka landet till en internationell topposition.

Vila i frid, vår klassiska glödlampa
av Toivo Kuuskla
under medverkan av C G Holm

Må du leva i intressanta tider” lyder en urgammal kinesisk förbannelse. Och förvisso lever vi i intressanta tider. Och ännu intressantare blir det om miljögalningarna får härja fritt… EU har beslutat att vi inte längre ska få använda glödlampor. Grunderna är tveksamma och konsekvensern långtgående. Nyttan minimal.