Contra nummer 2 2007 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Från kommunism till islamofascism
av Theo Hartman

När man idag betraktar den fruktansvärda effekt det sovjetiska styret från Andra världskrigets slut och fram till 1991 haft på ekonomi, kultur och befolkningen i Östeuropa finns det anledning att fråga sig, varför befrielsen dröjde så länge. Hade det varit möjligt att befria de östeuropeiska folken tidigare? Theo Hartman redogör för de idéer som förfäktades av konservativa tänkare, som hade en mer aktivistisk syn på frihetskampen.

Kriget i Tjetjenien fortsätter att skörda offer
Tommy Hansson skriver om en bok av Vera Efron

Kriget i Tjetjenien inleddes i början av 1990-talet, men fortsätter att spela en central roll i Rysslands inrikes- och utrikespolitik. Även om kriget officiellt är slut. Att rikta alltför långtgående kritik mor de ryska styrkorna i Tjetjenien kan medföra en ond, bråd död för självständigt verkande medieaktörer, vilket exempel som Aleksander Litvinenko och Anna Politkovskaja visar. Vera Efron har skrivit en detaljerad historik över Rysslands krig.

Skräckväldet i Saddam Husseins Irak
av Fredrik Runebert

Den amerikanska författarinnan Jean Sasson har skrivit boken “Mayada – dotter av Irak”, som handlar om den irakiska kvinnan Mayada al-Askaris öden under Saddam Husseins tid vid makten. Det är en viktig läsning för den som vill balansera den snedvridning media utsätter oss för. När man talar om anarkin och kaoset i Irak bör man väga detta mot hur det såg ut före ockupationen av Irak. Jean Sasson erbjuder läsaren en omfattande, men mycket intim, beskrivning av Saddam Husseins Irak. Boken är också en viktig läsning för den som utsatts för omfattande feministisk retorik om hur de osynliga strukturerna skapar stora orättvisor, såsom att kvinnor jobbar mer deltid än män i Sverige. Sasson visar att det existerar verkliga kvinnoproblem i världen.

Iraks ekonomi på väg uppåt
av C G Holm

Säkerhetsläget lämnar mycket övrigt att önska. Men i det våldsdrabbade landet får ekonomin fart. Främst i de kurdiska delarna av landet, men också i de arabiska delarna av Irak växer ekonomin så att det knakar.

Mars blir varmare

Två färska rapporter ifrågasätter rejält att den ökande temperaturen på jorden beror på mänsklig aktivitet. Det finns en annan betydelsefull faktor: Solen. Variationer i solens aktiviteter och den kosmiska strålningen påverkar planeternas klimat. Rymdsonders studier visar att Mars under de senaste åren fått ett avsevärt varmare klimat – trots att marsianerna inte sprider koldioxid i atmosfären.

Bornholm omstridd och ockuperad ö
av Tommy Hansson

Bornholm har under den allt övervägande delen av sin nyare historia tillhört Danmark, men var svenskt 1645 och 1658-1660 efter Karl X Gustavs tåg över Bälten och freden i Roskilde. Efter det att den svenske guvernören Printzensköld mördades 1658 har ön oavbrutet tillhört Danmark. I samband med Andra världskriget ockuperades Bornholm dock först av Tyskland och därefter av Sovjetunionen.

Eva anhölls för anstiftan till dråpförsök –
blev befordrad till kommunalråd
av C G Holm

Contra har tidigare berättat om hur aktiva vänsterpartister med centrala förtroendeuppdrag dömts för mord, grov stöld, bedrägeri, sexuellt ofredande osv. Och i de flesta fallen kunnat fortsätta sin politiska verksamhet för att pressen av någon anledning inte vill berätta om brottslingarnas koppling till Vänsterpartiet. Om det är en kristdemokrat (för att inte tala om en sverigedemokrat) som burit sig illa åt, så kan vi vara säkra på att rubrikerna blir svarta och att den politiska karriären stoppas. När det gällde Eva, som anhölls för anstiftan till dråpförsök (den som fått kniven i bröstet överlevde med en hårsmån), var det lika tyst som det brukar vara om vänsterpartister. Eva kunde efter valet 2006 befordras till kommunalråd.

Sverige måste agera
av Ardavan Khoshnood

Sedan revolutionen 1979 ,som skakade Iran som en jordbävning, har den islamiska regimen byggt sitt styre med tortyr, terror och mord. Regimen i Teheran har gång på gång visat sitt hat och sitt förakt mot frihet och demokrati, och den viker sig aldrig när det gäller att eliminera personer som utgör ett hot mot dess existens. Just därför har mer än 200 exiliranier mördats av den islamiska regimens terrorkommando, och betydligt fler har fallit offer för dess spionverksamhet och hot.

Minnen från ond tid kan beskådas i Öst
av C G Holm

I många länder i det forna kommunistblocket finns idag minnesmärken och muséer som belyser en ond tid. Ett av de bättre och mer lärorika är “Terrorns Hus” i Budapest. Ett lämpligt mål för den Contra-läsare som besöker Ungern till sommaren.

Demokratin sitter trångt i Gyurcsánys Ungern

Under kommunismens senare del var Ungern det minst dåliga Östlandet ur ekonomisk synpunkt. Landet gjorde vissa ideologiska eftergifter i marknadsekonomisk riktning och ekonomin var därmed inte fullt så usel som i de andra östländerna. När det var som bäst talade man om “gulaschkommunism” (i Ungern hette det “kylskåpssocialism”, men det hade blivit obegripligt i Sverige, där kylskåp varit var mans egendom sedan 1920-talet) – en kommunism som kunde leverera mat på bordet.

Idag är det en före detta ordförande i kommunistpartiets ungdomsförbund som är statsminister. Och även om han under ett decennium som “kapitalist” byggt upp en av Ungerns större förmögenheter (med hjälp av sina gamla kompisar i kommunistpartiet) så inspireras hans samhällspolitik av gamla dåliga tider. Demokratin sitter trångt i Ungern.