Sammanfattning följer nedan

Contra nummer 1 2020 som pdf (endast för prenumeranter)

Beställ ett pappersexemplar här!

 

Rättvisa i domstolen?

Det är svårt för den enskilde att få rättvisa även om han eller hon har rätt enligt lagen. Centrum för rättvisa hjälper individer att få rätt mot en ibland övermäktig stat. Organisationen har domstolsvägen vid flera tillfällen tvingat staten att motvilligt följa lagen.

 

Stasis spioneri på östtyska kristna

Den östtyska säkerhets- och spionorganisationen Stasi (Ministerium für Staatssicherheit, förkortat MfS) är beryktad för sin minutiösa övervakning av Östtysklands medborgare. 1988 hade organisationen 91 000 anställda och över 600 000 informella medarbetare (IM). En särskild avdelning inom Stasi, kallad XX/4, var specialiserad på övervakning av och infiltration i kyrkliga kretsar.

 

Hur ska massindoktrineringen åtgärdas?

I förra numret av Contra diskuterade Dan Ahlmark vänsterns dominerande inflytande inom värderingssektorn i Sverige. Nu tittar han på vad som kan göras åt problemet. Läs artikeln här.

 

Vindkraft är farligt

Den 24 december 2015 föll ett vindkraftverk på hela 400 ton omkull i den lilla orten Lemnhult vars vindkraftpark med 32 verk var en av Sveriges största. Händelsen var inte riktigt så unik som man först kunde tro. Mot den bakgrunden studerade vi ett axplock utvalda olyckor som ägde rum från 1980 till 2019. Nu fokuserar vi på flera av vindkraftsbranschens risker.

Ingen skadades i Lemnhult. Men vad händer om det finns campare eller ett gäng friluftssportare i närheten nästa gång ett torn rasar? Eller om ett torn rasar mot en väg eller mot byggnader?

 

 

Sverige – paradis eller helvete?

”Sverige betraktas ofta som antingen socialdemokratiska paradiset eller vänsterns helvete, beroende på ens politiska och ekonomiska inriktning.”

Lane Kenworthy, professor vid universitetet i San Diego,Kalifornien.1

 

”Vänsterns ideologiska Shangri-La.”

Nima Sandaiji, svensk samhällsanalytiker.2

 

Isbjörnsliv

Susan J. Crockford är en av världens främsta kännare av isbjörnar. Hon doktorerade i zoologi utan särskild inriktning på isbjörnar, men upptäckte märkligheter när isbjörnen plötsligt ”rödlistades” av International Union for Conservation of Nature (IUCN) 1982, som utrotningshotad. Hon undersökte saken och fann att isbjörnen var det enda djuret som rödlistats utan att man ens räknat hur många djur som fanns. Sedan Crockford börjat föra liv om saken togs rödlistningen bort 1996, sedan man kunnat konstatera att isbjörnsstammen växt till sig. Ett tiotal år senare var rödlistningen tillbaka, inte på grund av en minskad isbjörnsstam utan på grund av prognoser om ett varmare klimat i Arktis.