Contra nummer 1 1998 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

I Contra nummer 1 1998 finns en rad artiklar från Tommy Hanssons besök i Korea i december. Tommy Hansson kom till Korea i samband med presidentvalet och den uppblossande ekonomiska krisen.

Subversion en del av Nordkorea

En intervju med professor Hahm Jae-bong, som diskuterar demokratins framväxt i Sydkorea, och de birster som fortfarande finns. Vi har knappast något helgjutet flerpartisystem hävdar professor Hahm.

Lee övertalade Kim att ställa upp

En intervju med Lee Jong-chan, vice ordförande i den nyvalde presidenten Kim Dae-jungs parti Nationalkongressen för ny politik. Sedan Kim (bland annat vid ett besök i Stockholm 1994, som referereades i Contra nr 3 1994) tillkännagett att han inte skulle ställa upp i 1997 års presidentval ändrade han uppfattning, och vann presidentvalet (han tillträder i februari 1998). Den som övertalade Kim att ändra uppfattning var Lee Jong-chan.

Varför förlorade regeringspartiet?

Vid Tommy Hanssons besök vid det tidigare regeringspartiet, Nya Koreapartiet, var beskeden utan omsvep från talesmannen Lee Jae-keon: Det koreanska folket var missnöjt med Kim Young-sams politik och därtill kom den ekonomiska krisen.

En likviditetskris

Den ekonomiska krisen i Sydkorea är visserligen allvarlig, men det är mer fråga om en likviditetskris i det finansiella systemet (som varit misskött på grund av regleringar), än en grundläggande realekonomisk kris. Sedan de finansiella problemen har reducerats kan den realekonomiska tillväxten återgå till en god nivå, enligt Kim Yoon-soo vid Korea Exchange Bank.

Polisens affärer

Förre kriminalinspektören Olle Torge tar upp tråden från de tidigare artiklarna om polisen i Contra. Torge pekar framförallt på att det i polisledningen oftast finns JO-rädda personer som gått den juridiska vägen och aldrig prövat på det riktiga polisyrket. Då kan det bli så att polisens resurser koncentreras på marginella företeelser som mc-gäng, nationalsocialister och liknande, trots att 98 procent och mer av brotten begås i helt andra sammanhang.

Kärlek, genetik och samhälle

Gästskribenten fil kand Jan-Peter Östberg lägger ett genetiskt perspektiv på kärleken och förklarar det monogama samhällets styrka, även om man för resnoemanget med utgångspunkt från “den själviska genen”.

Hur många gånger får vi rätt den här gången?

Contra ger ut en ny serie politiska etiketter. I en retrospektiv artikel går vi igenom hur förvånansvärt många av kraven från Contras tidigare etikett-serier (1981 och 1989) som har gått igenom. Det finns inget TV-monopol, Sverige är med i EU, skatterna har faktiskt sänkts, Contras sitter vid makten i Nicaragua och det finns inte ens några sovjetiska varor kvar att bojkotta, som ett av märkena krävde…

I år står bland annat “Mer el från Barsebäck” på programmet. Etiketterna kommer inom i slutet av febnruari att presenteras på Contras sajt.

Jan Palachs flammande protest

I serien Kalla Krigets Hjältar presenteras studenten Jan Palach som i januari 1969 brände sig till döds i protest mot den sovjetiska ockupationen av Tjeckoslovakien. Palach blev en symbol för motståndet som tjugo år senare ledde till kommunismens fall.

Carl Tham

En vilsegången socialistisk opportunist, som en gång skrev ett lysande verk till försvar för de liberala idéerna (Den Nygamla Vänstern, som han skrev tillsammans med Daniel Tarschys 1967). Hur kunde det gå så illa för den man som idag är en av de mest verklighetsfrämmande och vänsterorienterade medlemmarna i regeringen.

EUs nej till Turkiet

Ett hot mot stabiliteten i Mellanöstern är EUs fortsatt negativa inställning till Turkiets ansökan om medlemskap. Samtidigt som EU nu tar upp förhandlingar med elva länder, där tio inte ens var demokratier och marknadsekonomier för tio år sedan, sätter EU stopp för förhandlingar med Turkiet. USA har nu börjat uppmärksamma Turkiets viktiga strategiska roll och utanförskapet i förhållande till EU.