Undrar om Winnie Mandela, vem var hon, vad gjorde hon, skyldig eller oskyldigt dömd?
Julia Wittsell (3 december1999)
j_wittsell[snabel-a]hotmail.com

Winnie Mandela var tidigare den sydafrikanske frihetsledaren och presidenten Nelson Mandelas hustru. Under många år då Nelson Mandela satt i fängelse var hon i stort sett den enda kontaktkanalen för honom till omvärlden. Denna funktion ledde bland annat till att vi på Contra missuppfattade vilken politik som Nelson Mandela ville föra i Sydafrika. Nelson Mandela visade sig bli en ansvarsfull statsman. Winnie hade genom att förmedla ett snedvridet budskap från fängelset gett intryck av att han ville föra in Sydafrika i en socialistisk återvändsgränd.

Winnie är 16 år yngre än Nelson, så det var en ung flicka som gifte sig med den mogne Nelson 1958. När Nelson släpptes från fängelset 1990 (efter 28 år i fängelse) började Winnies rätta jag bli känt. Inte minst hennes engagemang i fotbollsklubben Mandela United Football Club var tvivelaktig. Fotbollsklubben utvecklades till rena gangsterligan, allt med Winnies medverkan. Klubben förde ett rent skräckregemente i Soweto, en av svarta bebodd förstad till Johannesburg. Bland annat mördades en 14-årig (svart) pojke, Stompie Seipei. Tre andra pojkar kidnappades och misshandlades vid samma tillfälle, så det fanns överlevande vittnen som kunde berätta allt. Det var för detta som Winnie Mandela senare blev dömd till 6 års fängelse (1991). Hon behövde dock inte avtjäna straffet, som förvandlades till böter, utan kunde senare ta plats i Sydafrikas regering (!!) som biträdande kulturminister. När politiska brott under apartheid-tiden utreddes av den så kallade sanningskommissionen kom uppgifter om minst 18 våldsdåd där Winnie Mandela skulle ha varit inblandad. I flera fall var det fråga om mord. Winnie Mandela var en av bara tre personer som inte fick amnesti för sina brott under apartheidtiden.

Winnie Mandela ertappades också med förskingring av biståndsmedel och hon sparkades från alla poster inom ANC-partiet 1992, men satt kvar i regeringen till 1995.

Nelson Mandela separerade från Winnie 1992 och han är nu omgift.

Det råder ingen tvekan om att Winnie Mandela är skyldig till mord, misshandel och förskingring. Hur många som fallet offer för henne och hur mycket pengar som förskingrats kan dock diskuteras.