Vad heter de olika partiledarna i de tyska partierna CSU, FPD, PDS och De gröna?
Sofia Forsberg (26 september 1999)
sofia.foppa[snabel-a]usa.net

Tyska partier är inte helt organiserade som svenska. Bara för CSU och FDP kan Du få ett entydigt svar.

CSUs partiledare heter Dr Edmund Stoiber, och är premiärminister i Bayern sedan 1993. Dock ordförande i CSU bara sedan 1999 .

FDPs partiledare heter Wolfgang Gerhardt och kommer från Hessen. Han blev partiordförande (Bundesvorsitzender) 1995 och ordförande i riksdagsgruppen (Fraktionsvorsitzender) 1998.

Gammelkommunisterna PDS har en partiordförande som heter Lothar Bisky, men också en hedersordförande som heter Hans Modrow. Modrow var tidigare premiärminister i Östtyskland (1989-1990). Ordförande i förbundsdagsgruppen heter Gregor Gysi och var tidigare (från 1989) ordförande i östtyska kommunistpartiet SED. Slutligen finns det en partisekreterare och lite till (Bundesgeschäftsführer) som heter Dietmar Bartsch.

De Gröna har, precis som i Sverige, gjort det ännu krångligare. De flesta anser nog att utrikesminister Joschka Fischer är De Grönas partiledare, men som minister får man enligt de Grönas regler inte samtidigt ha förtroendeuppdrag i partiet. Fischer var “språkrör” för De Gröna, innan han blev vald till minister, tillsammans med nuvarande hälsovårdsministern Andrea Fischer. De Gröna har en tredje minister, miljöministern Jürgen Trittin. Likställda ordförande i förbundsdagsgruppen är Kerstin Müller och Rezzo Schlauch, medan partiets landsstyrelse också har två ordföranden, Gunda Röstel och Antje Radcke.