Allt som finns om de nuvarande viktigaste partigrupperingarna (partiledare) i Ryssland, samt Duman och partierna i senaste valet. Senaste presidentvalet i Ryssland?

Tanja (23 oktober 2000)
tanja[snabel-a]hoola.com

Ryssland är inte ens tio år som demokrati och partiväsendet är därför långtifrån stabiliserat. Det sker ständiga förändringar i partibilden. Nya partier och allianser skapas och partier som var stora tynar bort och försvinner. Den här utvecklingen kommer med största säkerhet att fortsätta ytterligare åtskilliga år framöver.

Val till parlamentet (duman) var det senast den 19 december 1999, en dryg vecka innan president Boris Jeltsin överraskade välden med att avgå. Partibilden är mycket splittrad. Sammanlagt fanns det 139 (!) partier registrerade hos valmyndigheten inför valet. För att få proportionell representation i duman krävs minst 5 procent av rösterna, varför bara en liten bråkdel av partierna fick representation i duman. Dock är det möjligt för en rad partier att erövra enstaka lokala mandat på grund av starkt stöd i någon viss region.

Största enskilda grupp blev Kommunistpartiet med Gennadij Zjuganov som partiledare. De fick 24,4% av rösterna. Tidigare kunde kommunisterna liera sig med en rad småpartier, men efter valet 1999 försvann dessa partier och kommunisterna blev ett isolerat minoritetsblock. Partiet får främst stöd från gamlingar och före detta partipampar.

Dåvarande premiärministerns, nuvarande presidentens, parti Enighet (populärt kallat Björnen) fick 23,7% av rösterna. Enighet var en ren stödorganisation för Putin och hade egentligen inte något program.

Den ideologiskt mer medvetna Högerunionen fick 8,7% av rösterna. Högerunionen är nära lierad med Putins parti.

Hela Ryssland är en sammanslagning mellan en rad regionala partier (där det finns en liten “tsar” i många regioner, en “tsar” som har stark lokal kontroll, men gärna skulle vilja ha inflytande också på nationell nivå). Utöver de regionala partierna har Moskvas populäre borgmästare Jurij Luzjkov och den sparkade premiärministern Jevgennij Primakov anslutit sina organisationer till partiet. Det är de före detta kommunisternas parti, före detta kommunister i den meningen att deras tidigare karriär i kommunistpartiet var mest en karriär och inte så mycket en politisk övertygelse. Partiet motarbetades envetet av Putin och det fick bara 12,1% av rösterna.

Liberaldemokraterna var tidigare med i den internationella liberala organisationen och ledaren Vladimir Zjirinovskij träffade bland annat Bengt Westerberg. Idag anses partiet vara ultranationalistiskt (vill gärna återerövra Finland till exempel) och partiledaren Zjirinovskij tas knappast på allvar i utlandet. Hans stöd i Ryssland har också dalat.

Yabloko är ett modernt liberalt parti under ledning av ekonomen Grigorij Javlinskij. Yabloko skulle kunna jämföras med moderaterna i Sverige, men samlar bara ungefär 10 procent av rösterna.

I övrigt finns en rad oberoende ledamöter i duman, som i huvudsak stödjer Putin. Många har dock kommit dit på en mycket lokal maktbas, till exempel företagsledare som ser platsen i duman som ett lukrativt uppdrag, som kan gynna de egna affärerna.