Jag skulle vilja veta mycket om Ronald Reagan
Mikael R A Svensson (29 mars 1999)
mikael_104[snabel-a]hotmail.com

Du har god smak. Seklets kanske störste amerikanske president. Mannen som genom sin politik vann en fullständig seger för demokratin och friheten i det kalla kriget.

Ronald Reagan föddes 1911 i den lilla staden Tampico i Illinois (fjorton mil från Chicago). Hans pappa var av irländskt ursprung och arbetade som expedit i olika skoaffärer. Så småningom blev han delägare i en egen skohandel. Familjen levde under små ekonomiska omständigheter.

Ronald tog tidigt olika sommarjobb. Pengarna han tjänade sparade han för att finansiera utbildning på college. De räckte inte, men han lyckades också få ett stipendium, delvis på grund av att han vbar duktig fotbollsspelare (amerikansk fotboll). Det blev Eureka College i Illinois, alltså ett okänt och ganska litet universitet. Studieinriktningen var ekonomi och sociologi. Han hade deltagit i en rad andra aktiviteter förutom fotbollen, bland annat i studentkåren och i ett dramatiksällskap, där han vann pris för sin skådespelarkonst.

Ronald Reagans första arbete efter studierna var som sportreporter i radio. Och han fortsätte sedan att arbeta på flera radiostationer. När han var 26 år fick han ett filmkontrakt i Holywood. Som alla nya skådespelare fick han börja med småroller för att så smånigom avancera tiull huvudroller i så kallade B-filmer. Reagans motståndare har därför ofta illasinnat kallat honom för B-skådis. Så fel, så fel! Först engagerade han sig i skådespelarnas fackförening, som tog alltmer tid. Det var under den här tiden som Hollywood var fullt av kommunister och Reagan förstod ännu inte vad kommunismen egentligen innebar. Han lärde sig dock genom sina aktiviteter i skådespelarfacket. Han var under flera år ordförande i Screen Actor’s Guild, som fackföreningen heter.

Ronald Reagan insåg i början av 1950-talet att TV var det nya mediet för en framåt man i branschen. Han sökte sig alltså bort från filmen och blev istället programledare på TV. Under åtta år var han programledare för ett program på bästa sändningstid, klockan nio på lördagskvällarna. Programmet låg länge i tittartoppen och trillade ner på andra plats först när den för äldre svenskar välkända programserien “Bröderna Cartwright” började sändas på en konkurrerande kanal. Det fantastiska med Ronald Reagans program var att han på bästa sändningstid kunde bjuda in gäster till politiska diskussioner!

Efter tiden som programledare i TV började Ronald Reagan engagera sig alltmer politiskt. Han hade gått över från demokraterna till republikanerna och ställde upp i guvernörsvalet i Kalifornien 1966. Han van en storseger över den sittande demokratiske guvernören. Som guvernör arbetade Reagan för lägre skatter och minskad offentlig sektor. Han blev omvald 1970 och var guvernör i sammanlagt åtta år.

1980 ställde Ronald Reagan upp i presidentvalet och slog ut den sittande presidenten Jimmy Carter. Reagan drev mycket framgångsrikt sin ekonomiska politik, som kallades Reganomics. Genom skattesänkningar fick han fart på ekonomin och USAs ekonomi utvecklades mycket positivt under Reagans år vid makten. Hans främsta insats var dock den hårda och principfasta hållnigen mot Sovjetunionen och andra kommunistiska diktaturer. Reagan insåg att Sovjet använde en alltför stor andel av sin produktionskapacitet för militära ändamål. Genom att satsa mer på det amerikanska försvaret och genomdriva det tekniskt avancerade rymdförsvarsprogrammet, populärt kallat Stjärnornas Krig, genom kongressen hamnade Sovjet i en omöjlig situation. De hade inte en chans att svara mot USAs satsning vare sig ekonomiskt eller tekniskt. Resultatet blev en helomvändning i fredlig riktning från Sovjet och sedan Sovjetunionens totala sammanbrott och upplösning 1991 (visserligen under Reagans efterträdare George Bush som president, men det var Ronald Reagan som lade grunden till Västs totala seger i det Kalla Kriget.

Ronald Reagans bakgrund som skådespelare och programledare i TV gjorde att han var överlägsen som kommunikatör. Han talade alltid direkt till det amerikanska folkets hjärta. Vad han sa gick alltid hem. Han hade också en sällsynt förmåga att koncentrera sig på det väsentliga och delegerade med fullt förtroende viktiga beslut till sina medarbetare. Hans krav var att staben skulle sammanfatta det väsentliga beslutsunderlaget på en sida. Så lyckades man också ofta göra.

Ronald Reagan har drabbats av Alzheimers sjukdom och han tog i sjukdomens inledningsfas ett sentimentalt avsked från det amerikanska folket och berättade vad han drabbats av. Idag känner han bara igen sin hustru Nancy.

Om Du vuill läsa mer om Ronald Reagan finns det dels en biografi om honom skriven av Lee Edwards (svensk översättning 1981), dels hans memoarer Ett amerikansk liv (svensk översättning 1991).

The Ronald Reagan Presidential Library & Museum har en egen hemsida på internet. Det finns ocksp en sida som heter The Ronald Reagan Home Page.