Hur är dagsläget i Nordkorea? vart får jag tag på fakta om samhället i Nordkorea?
Jennie Johansson, Göteborg (7 juni 2001)
jennie.johansson[snabel-a]stromma.naturbruksgymn.se

Nordkorea är en av de sista stalinistiska diktaturerna och därför ett av världens mest slutna länder. Det innebär att det regerande kommunistpartiet och dess ledare Kim Jong-il har total kontroll och att det är mycket svårt för utomstående att skaffa sig tillförlitlig information om landet.

Undantagsvis släpps västerländska journalister in, men de övervakas då noga av landets säkerhetstjänst. De har sällan möjlighet att träffa personer som inte är speciellt utvalda i propagandistiska syften. Tidigare i år (2001) hade Dagens Nyheter en av dessa ledsagade resor och kunde publicera ett antal artiklar som gav spridda intryck av landet, men naturligtvis långtifrån någon heltäckande bild, vilket DNs korrespondent var medveten om.

Landet har, på grund av det planekonomiska systemet, drabbats av upprepade skördebakslag och svält. Hur många människor som dött i svält är det delade meningar om, men analytiker i Väst talar om miljoner döda på en befolkning om 24 miljoner. Livsmedelshjälp som gått till Nordkorea har i stor utsträckning hamnat hos de väpnade styrkorna.

Just nu, i juni 2001, drabbas dessutom hela nordöstra Asien av en svår torka. Detta torde göra läget än mer prekärt för Nordkorea. I dagarna talar till och med det välorganiserade kapitalistiska Sydkorea om svåra problem i jordbruket på grund av torkan.

Den enda sektor i Nordkorea som får stora resurser är krigsmakten. Bland annat arbetar nordkoreanerna på att utveckla robotar som ska kunna nå åtminstone nordvästra USA. Landet har haft ett omfattande kärnkrafts- och kärnvapenprogram, men har efter ett internationellt avtal sagt sig ge upp dessa program i utbyte mot att Sydkorea bygger ett antal kärnkraftverk i Nordkorea. Huruvida detta verkligen innebär ett stopp för Nordkoreas kärnvapenplaner återstår att se.

Nordkoreas president heter fortfarande Kim Il-sung, Kim Jong-ils far. Men pappa Kim avses förbli president för evigt, trots att han är avliden.

Nordkoreas katastrofala ekonomiska utveckling har fått den nordkoreanska regeringen att åtminstone överväga en öppning av landet och förra året genomfördes ömsesidiga besök mellan diktatorn Kim Jong-il i Nordkorea och Sydkoreas demokratiskt valde president Kim Dae-jung. En av Göran Perssons sista uppdrag som ordförande i EU var också att besöka såväl Syd- som Nordkorea. Till sist verkar det som om den fanatiskt stalinistiska regimen i Nordkorea kan komma att tvingas till en öppning på grund av sina egna misslyckanden.