Jag skulle vilja veta lite om Nelson Mandela
Emelie, Klippan (3 maj 2007)
emelie_13_5[snabel-a]hotmail.com

Nelson (Rolihlahla) Mandela föddes 1918 och var en frihetskämpe under apartheidsystemets år i Sydafrika. Aparteidsystemet byggde på rassegregering och laglig diskriminering av svarta. Några exempel är att svarta hade särskilda platser på bussar, de skulle bo på särskilda geografiska platser och de fick inte röra sig fritt samt utbilda sig och ta vilka jobb som helst.

Mandelas barndom var relativt lugn och fridfull. Det var inte förrän i studentåren som Mandela startade sin bana som aktivist. Han började därefter jobba som lärling på en juristbyrå i Johannesburg och fick där kontakt med många olyckliga öden. Mandela började tidigt orientera sig till pacifistiska icke-våldsmetoder samt passivt motstånd med bland annat Mahatma Gandhi som förebild. Han blev medlem i ANC:s ungdomssektion, the Youth League of the African National Congress, och påbörjade en karriär inom partiet. De flesta befrielseorganisationer, därav ANC, förbjöds av apartheidregimen och Mandela tvingades stundtals gå under jorden.

Trots Nelson Mandelas pacifism brukade och förespråkade han våld i kampen för befrielse från förtryckarsystemet. Ett pris för denna kamp var bland annat 27 år i fängelse. Den 2 februari 1990 frigav den dåvarande presidenten F.W. de Klerk Mandela och avskaffade förbudet mot ANC. Ett år senare blev Mandela vald till ledare för ANC. Den stora utmaningen för Mandela var att skapa och bevara de svartas förtroende för honom samtidigt som de vitas rädsla för att släppa makten till majoritetsbefolkningen skulle hanteras varsamt. Mandelas visioner och starka ledarskap ledde till att Sydafrika kunde genomföra sitt första demokratiska val 1994 då Nelson Mandela valdes till president. Detta arbete belönades 1993 med Nobels fredspris som han delade med F.W. de Klerk. År 1999 efterträddes Mandela av den nye ANC-ledaren Thabo Mbeki.

Bland Mandelas stora misslyckanden räknas det resultatlösa arbetet mot AIDS/HIV under hans presidentperiod 1994-1999. Även andra sociala framsteg såsom minskad arbetslöshet har kommit på skam. Han har också fått kritik för invasionen i Lesotho 1998. Vidare har några av hans partikamrater gjort sig skyldiga till korruption.

Andra snedsteg är att han missbrukat begreppet ”rasism” genom att insinuera att George W. Bush struntade i FN, när han tillsammans med några allierade länder invaderade Irak 2003, på grund av att den dåvarande generalsekreteraren Kofi Annan var svart. Han har även påstått att Israel står för dagens apartheidsystem. 2004 har han dock dragit sig tillbaka från offentlighetens ljus på grund av hälsoskäl.

Med vänlig hälsning
Fredrik Runebert