Det vore intressant att höra er åsikt om Mumia Abu-Jamal-fallet. Jag har letat en del på nätet men inte hittat någon trovärdig källa och framförallt ingen fakta. Är han en simpel polismördare eller ett av de största justitiemorden i amerikansk nutid? Tips på länkar?
Petter (11 januari 2000)
padron[snabel-a]dontmesswithtexas.com

Vi har ibland noterat att fallet tagits upp som ett exempel på otillförlitliga rättegångar i USA. Och till och med oskyldigt dödsdömda. Vid en närmare granskning av omständigheterna är det dock inget som talar för att några oegentligheter har begåtts och att en oskyldig dömts. Tvärtom, bevisningen är förödande.

Jamal hade en solid bakgrund i en liten rasistisk sekt (Black Panther Party) med ett otal våldsdåd på sitt samvete. Han hade kraftfullt aktiverat sig i organisationens politiska propaganda.

Den 3 juli 1981 mördades polisen Daniel Faulkner på öppen gata i Philadelphias mer tvivelaktiga kvarter. Det fanns åtminstone sex vittnen till händelsen, varav fyra hördes i domstolen och alla pekade ut Jamal. Jamal och hans bror greps på platsen nästan omedelbart efter dådet. Jamals pistolhölster var tomt. Den på honom registrerade pistolen låg på marken bredvid offret. Den hade fem tomma patronhylsor av samma ovanliga ammunition som enligt den ballistiska undersökningen använts för att döda Faulkner (en kula kunde vid obduktionen plockas ur Faulkners hjärna, den kunde inte med hundraprocentig säkerhet bindas till Jamals pistol, men den var av samma typ som de kvarvarande kulorna i hans pistol). Den tekniska undersökningen visar att Faulkner skjutits på högst 65 centimeters håll (24 inch).

Vittnena, som inte kände varandra, berättar samstämmigt om vad som hänt. De förhördes alla inom någon timme efter dådet. En del av förhören skedde samtidigt – genomförda av olika poliser. I korthet hände följande: Jamals bror William Cook körde mot enkelriktat med släckta strålkastare. Han blev stoppad av Faulkner. Cook gick ut ur bilen och gav sig på Faulkner och slog honom i ansiktet. Jamal satt i en annan bil som stod stilla på en parkeringsplats bredvid. När han såg vad som hände rusade han ut ur sin bil med höjd pistol. Han sköt Faulkner bakifrån. Faulkner lyckades ta fram sin revolver och vände sig om och sköt mot Jamal, varefter Faulkner föll till marken. När Faulkner fallit sköt Jamal flera skott mot den liggande och dödligt sårade polisen. Han böjde sig sedan ner och satte pistolmynningen till Faulkners ansikte och sköt det dödande skottet på ett par decimeters håll. Jamal försökte sedan lämna platsen men föll till marken av sin skottskada och därvid tappade han även pistolen. Ytterligare poliser kom till platsen några ögonblick senare och kunde gripa Jamal och hans bror.

Vittnet Robert Chobert var taxiförare, parkerad bara drygt tio meter bakom Faulkners bil. Chobert höll på att skriva ner vad han fått för den senaste körningen på en lapp, hörde ett skott och tittade upp. Han såg Faulkner falla till marken och han såg hur Jamal sköt mot den liggande polisen. Chobert såg att Cook försökte springa från platsen, men att polisen tog honom också.

Vittnet Michael Scanlon, som var affärsman, hade lämnat av en bekant vid hans lägenhet. Han väntade på grönt ljus vid gathörnet 30 meter bort och såg hela händelseförloppet från början till slut.

Vittnet Cynthia White hade ett mer tvivelaktigt rykte. Hon var prostituerad och stod vid gatuhörnet, antagligen på jakt efter kunder. Hon såg hela händelsförloppet på tio meters håll.

Albert Magilton gick till fots och var ungefär 30 meter bort när dådet begicks. Han såg hela händelseförloppet, med undantag av det första skottet, eftersom han då blivit distraherad av en bil som kom bakom honom.

Det femte vittnet, Robert Harkins, kallades aldrig till rättegången, vare sig av åklagaren eller försvaret. Harkins var liksom Chobert taxichaufför. Han såg hur en person sköt mot den liggande Faulkner. Han såg också hur skytten vacklade iväg från Faulkner och föll ihop på gatan bara en liten bit bort. Harkins körde ut på nästa gata, där han genast fick tag på en polisbil som kom till mordplatsen inom mindre än en minut. Då fann man den blödande Jamal precis på den plats där skytten fallit ihop. Harkins kunde inte identifiera Jamal. Det var mitt på natten och mörkt.

Ett sjätte vittne, Jamals bror, William Cook, hördes aldrig vid rättegången. När han i samband med en resningsansökan 1995 skulle höras av Jamals advokat kom han aldrig till vittnesbåset.

Ett påstått sjunde vittne framträdde långt efter mordet. William Singletary påstår sig ha sett en annan man skjuta Faulkner, varefter Faulkner sköt Jamal och den okände mannen sprang sin väg. Varför Faulkner skulle skjuta Jamal om han just blivit beskjuten av en annan är då svårt att förklara. Och det förklarar ju inte heller varför Faulkner sköts med ett skott av precis samma typ som avlossats ur den på Jamal registrerade pistolen som han tappade på gatan.

Ytterligare en försvårande omständighet är Jamals uppträdande när han togs in på sjukhus efter dådet. Han skrek då – inför tre vittnen som hördes vid rättegången – “I shot the Mother Fucker, and I hope the Mother Fucker dies”.

Ärendet har vid överklaganden och begäran om resning prövats inte mindre än 13 gånger av olika domare och domstolar. Alla har funnit Jamal skyldig (eller sakna grunder för resning).

Bland en rad myter som omgärdar Mumia Abu-Jamal-fallet är att han inte fick erforderliga medel till sitt försvar och en usel advokat. Faktum är att han själv valde advokaten efter att ha intervjuat ett flertal advokater i häktet.Advokaten, Anthony Jackson, hade erfarenhet av försvar för inte mindre än tjugo mordmisstänkta. Fjorton blev frikända. Ingen av de sex dömda dömdes till döden. Jamal gav Jackson sparken kort före rättegången för att i enlighet med konstitutionens rättigheter driva sitt eget försvar. Jackson tillerkändes 13.000 dollar av allmänna medel för sitt arbete och sina utredningar.

Mer om fallet kan läsas på http://www.danielfaulkner.com/index2.html