Jag vill veta hur media fungerar, eller inte fungerar på Kuba jämfört med media i Serige.
Åse Andersson, Haninge (23 februari 2001)
stefan.r[snabel-a]swipnet.se

Kubanska media kontrolleras fullständigt av Kubas Kommunistiska Parti. Det finns ingen fri journalistik och tidningar, radio och TV har ett enda syfte: Att främja den kommunistiska diktaturens ställning. Det innebär att det egentligen inte finns någon granskande journalistik och aldrig några kritiska artiklar. Och självklart får kubanerna bara höra det som regimen vill att de ska höra om utlandet.

Det finns en möjlighet för kubaner som kommer över en bra radiomottagare att lyssna på den amerikanska stationen Radio José Marti som finansieras av den amerikanska kongressen och har sändningar på spanska till Kuba från Florida.

Till för bara några år sedan kastades oberoende journalister på Kuba i fängelse. Idag finns det några få som underjordiskt kan bedriva fri journalistisk verksamhet och sprida information dels genom förbjudna inhemska kanaler, dels via kanaler till utlandet. Dessa journalister riskerar dock alltid sin frihet och till och med deras besökare riskerar sin frihet. När en av dessa oberoende journalister fick besök av ett par svenska politiker i höstas kastades de svenska politikerna i fängelse! De fick sitta ett par veckor i kubanskt fängelse innan de skickades hem till Sverige!