Delstaten Kerala i Indien brukar av vänsteranhängare nämnas som den kommuniststat som fungerar. Jag vill gärna veta mer om Kerala och var detta påstående kan komma från. 
Mikael Jonsson, Skövde 
(2 augusti 2006)
micke
[snabel-a]mickejonsson.se

Första gången jag kom i kontakt med Keralaexemplet var under en SvT-debatt den 5 oktober 2004 efter att Janne Josefssons andra dokumentär om Vänsterpartiets och Lars Ohlys mörka förflutna visades. I den debatten ställde en nyanserad vänsterpartistisk kommunalpolitiker frågan om det finns några exempel på lyckade kommunistiska experiment. På den frågan svarade vänsterdebattören America Vera-Zavala att den indiska delstaten Kerala (beläget i sydvästra Indien) är ett bra exempel på hur kommunism och demokrati kan förenas. De fördelar som America Vera-Zavala staplade upp i ovan nämnda debatt var bland annat hög läskunnighet (90 %) och låg spädbarnsdödlighet (enbart en femtedel av vad den är i övriga Indien). Detta stämmer. Och det gör det även i Sverige. Till saken hör också att de flesta kapitalistiska länder har bättre siffror på detta än vad Kerala har. Andra kommunister och vänsterdebattörer som gett samma exempel är bland annat Kalle Larsson och Olle Törnquist.

Problemet med exemplet är dock att Kerala inte alls är en delstat med ett kommunistiskt system. Förvisso har två kommunistiska partier suttit vid makten, tillsammans med andra partier, men själva systemet är ett blandsystem ungefär som i Sverige. Systemet är således socialdemokratiskt och står dessutom under den indiska konstitutionen.

Men till America Vera-Zavalas försvar kan anföras att många medlemmar i det kommunistiska partiet i Kerala (och Indien) hyllar Stalin. Så visst finns det kommunistkopplingar! Men America Vera-Zavala glömde dock nämna att arbetslösheten är 30 %, bland annat beroende på att fackföreningarna är mycket starka och har drivit fram för höga löner för att företagen ska kunna anställa. Vidare är Kerala en av de fattigaste delstaterna i Indien. Hon nämnde inte heller att landets ekonomi är beroende av migrantarbetare som skickar hem pengar till sina familjer. Dessutom har inte kommunistpartiet försökt genomföra de reformer som kommunister pläderar för, dvs. att avskaffa den privata egendomen och att införa ett planhushållningssystem.

I övrigt är Kerala ett av de mest tätbefolkade områdena i världen och ytan är lika stor som Småland. Keralas ekonomi grundas främst på försäljning av kryddor och te.

Med vänlig hälsning
Fredrik Runebert