Skulle nån kunna berätta mer om Jeb Bush?
Oskar W. Johansson, Forshaga (14 september 2004)
Oskis_89[snabel-a]hotmail.com

John Ellis ”Jeb” Bush är lillebror till den sittande presidenten i USA, George W. Bush. Han är den 43:e guvernören i Florida. Han föddes den 11 februari 1953 i Midland, Texas. Han tog en examen (bachelor) i latinamerikanska affärer från University of Texas at Austin 1973. Han är gift med Columba Garnica Gallo sedan 1974 och har tre barn, George P., Noelle och John E.

1981 var Jeb Bush med om att starta fastighetsbolaget Codina Group. I dag är Codina Group, med hemmabas i Miami, en av de största fastighetsbolaget i södra Florida. Jeb Bush ställde upp som kandidat i guvernörsvalet 1994 men förlorade mot demokraten Lawton Chiles. Jeb Bush var den segrande kandidaten i guvernörsvalet i Florida 1998 där motkandidaten var Buddy MacKay (55% mot 45%). Segern berodde på att Bush lyckades locka till sig moderata väljare och latinamerikaner. Han återvaldes 2002 mot Bill McBride (56% mot 44%) och blev därmed den första republikanen som återvalts som guvernör i Florida.

Under guvernör Bob Martinez tjänstgjorde Jeb Bush som Floridas ”Secretary of Commerce” där han globalt marknadsförde Floridas goda företagsklimat. Han har också arbetat som volontär i följande organisationer: ”Miami Children’s Hospital”, ”the United Way of Dade County” och ”the Dade County Homeless Trust”. Som guvernör etablerade Bush ”Foundation for Florida’s Future” vilket är en icke-vinstdrivande organisation som arbetar med att påverka människor på gräsrotsnivå.

Första prioritet som Floridas guvernör var att skapa ett utbildningssystem i världsklass. Bush anser att alla elever ska lära sig vissa saker under ett år och att ingen ska behöva komma efter. Bush har stärkt kraven på skolornas standard, ökat anslagen till skolorna, ökat skolornas ansvar för att uppnå resultat samt förbättrat säkerheten. Han har också genomfört den största skattereformen i Floridas historia.

Guvernör Bush har föreslagit och genomfört reformen att använda de intäkter som delstaten Florida kommit överens med tobaksindustrin om för att grunda “Lawton Chiles Tobacco Endowment for Children and Elders.” Dessa pengar ska användas för barnvård, hälsoprogram för barn samt äldreomsorg. En annan reform som genomförts är kampanjen ”10-20-life” som garanterar att den som i kriminellt syfte använder vapen ska sitta 10 år i fängelse, att den som i våldsam kriminalitet avfyrar ett skott ska sitta 20 år i fängelse, samt att den som orsakar kroppsskada eller död ska sitta 25 år.

Guvernör Bush är också, den av Floridas alla guvernör, den guvernör som haft bäst kontakt med befolkningen. Jeb Bush betraktas som ett stjärnskott inom det republikanska partiet och vissa spekulerar i att han ska ställa upp i presidentvalet 2008 vilket Jeb själv förnekar.

Många av Bush´ kritiker anklagar honom för hyckleri och pekar på att hans dotter Noelle Bush har skickats iväg på rehabilitering samtidigt som Bush själv pläderar för hårdare tag mot icke-våldsamma narkotikabrottslingar. Bush har också beskyllts för att ha försökt muta till sig en vattenpumpsaffär i Nigeria. Det har också visat sig att många av de personer som Bush gjort affärer med har varit skurkar. Dock har ingen kunnat visa att Bush själv varit skurk. Jeb Bush har också anklagats (utan någon klar bevisning) för att ha medverkat till fusk i det amerikanska valet 2000 där George W. Bush vann tack vare rösterna i just Florida. Efter en minutiös årslång eftergranskning från Bush-kritiska media stod det dock klart att det var Bush som vann valet med drygt 500 rösters marginal.

Med vänlig hälsning
Fredrik Runebert