Har någon amerikansk president besökt Sverige?
Andreas (2 november 1999)
smacson[snabel-a]hotmail.com

Fram till 2001 aldrig. Dvs aldrig medan någon varit installerad som president. Amerikanska presidenter som Richard Nixon, Jimmy Carter, George Bush och Ronald Reagan har dock haft i stort sett klippkort för att besöka Helsingfors (populärt för överläggningar med Sovjet) och Island (också för internationella toppmöten). Tidigare i år var Bill Clinton i Danmark, där en amerikansk president gjorde sitt första besök någonsin. Han var på väg till Sverige vid samma resa, men strök Sverige – inte Danmark – från programmet. Just nu (2 november) är Clinton i Oslo, det första besöket någonsin av en amerikansk president i Norge. Han har också besökt Riga och Litauen. Flera presidenter har besökt Polen, för att inte tala om Tyskland, där John F. Kennedy höll sitt berömda tal med de bevingade orden “Ich bin ein Berliner”.

Lyndon B. Johnson besökte samtliga skandinaviska länder (inklusive Sverige) under sin tid som vicepresident, men inte sedan han blev president. Clinton ska dessutom som student ha passerat Sverige per tåg på väg från England till Sovjet.

Ofta har det varit fråga om en uttalad motvilja mot den svenska regeringens omoraliska utrikespolitik som fått presidenterna att välja omvägar när de varit ute och rest. Dock torde presidenter inte så sällan ha passerat svenskt luftrum (Norrland) på vägen mellan Washington och Moskva.

Tillägg:

John Quincy Adams, amerikansk president mellan 1825 och 1829, tillbringade flera månader i Sverige vid årsskiftet 1782-1783. Adams var då 15 år.

George W Bush blev den förste amerikanske presidenten som besökte Sverige. Besöket avsåg egentligen inte Sverige utan EU, som hade sitt toppmöte i Göteborg år 2001. George W Bush besökte Göteborg den 14 juni 2001. Han flög sedan vidare till Polen och Slovenien. Efter återkomsten till USA skickade George W Bush ett brev och lovordade Göteborgs-polisens insatser.

Barack Obama blev den andre amerikanske presidenten som besökte Sverige i september 2013. Han hade egentligen ett inbokat möte med Vladimir Putin i Sankt Petersburg, men valde att omdirigera resan i protest mot Rysslands agerande i Edward Snowden-affären. Istället för mötet med Putin i Sankt Petersburg stannade Obama ett dygn i Sverige och träffade bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt på vägen till det G20 som sedan hölls i Sankt Petersburg.