Berätta om George H. W. Bush!
Roberto (19 oktober 1999)
roberto_zola@hotmail.com

George Bush, USAs 41 president, föddes i Massachusetts 1924. Hans pappa, Prescott Bush, var politiker och blev med tiden (1952) senator. George studerade vid Phillips Academy i Andover och tog värvning i marinen på sin 18-årsdag. Det var 1942, mitt under Andra världskriget. När han blev godkänd som flygare var han den yngste någonsin i Marinflyget. Under kriget flög George 58 stidsuppdrag. Under ett av dem blev han nedskjuten av japanskt luftvärn och hamnade i vattnet. Han räddades av en amerikansk ubåt.

Efter kriget återupptog George sin utbildning och han studerade vid det berömda Yale-universitetet. Efter examen började han i oljeindustrin i Texas.

1845 gifte han sig med Barbara Pierce och paret har fått sex barn: George (som är guvernör i Texas och presidentkandidat), Robin (som dog som liten), Jeb (som är guvernör i Florida) samt Neil. Marvin och Dorothy.

George följde i sin pappas fotspår och blev två gånger vald till ledamot i Representanthuset. Han misslyckades dock två gånger då han försökte bli senator. Så småningom fick han dock höga poster i administrationen. Han blev USAs FN-ambassadör (en post som formellt innebar att han var med i regeringen), han blev ordförande för Republikanska Partiet, chef för USAs förbindelsekontor i Peking (innan det blev en ambassad) och chef för CIA.

1980 ställde George Bush upp som presidentkandidat, men fick se sig slagen av Ronald Reagan. Han ställde dock lojalt upp som vicepresidentkandidat och var vicepresident mellan 1981 och 1989. I valet 1988 blev han vald till Ronald Reagans efterträdare, men han blev inte omvald 1992, vilket gjorde att han 1993 måste lämna över presidentposten till Bill Clinton.

Det var Bush som fick skörda frukterna av Ronald Regans politik och det var han som var president när Sovjetunionen föll i småbitar, Berlinmuren revs och det kalla kriget tog slut med total amerikansk seger. Den största krisen för George Bush var Gulfkriget. När Saddam Hussein ockuperade Kuwait såg Bush till att FN ställde upp för sitt medlemsland och en koalition med USA i spetsen befriade Kuwait.

Bush misslyckades med att bli omvald, trots de militära framgångarna. En anledning var att den amerikanska ekonomin försvagades under Bush tid vid makten. Och han höjde så småningom skatterna, trots sitt berömda vallöfte: ”Read my lips. No more taxes.”

Hans son, George W. Bush, valdes till USAs 43e president och tjänstgjorde mellan 2001 och 2009.