Jag vill veta lite om Cecil Rhodes som t ex: Personlig fakta och vad  han gjorde i Sydafrika.
Jens Pettersson, Rosvik (4 maj 2004)
das_kova[snabel-a]hotmail.com

Cecil John Rhodes levde 1853-1902 och var en brittisk finansman,  gruvägare i Sydafrika, kolonialpolitiker samt Kapkolonins  premiärminister 1890-1896. Han utvidgade det brittiska väldet i  Sydafrika, särskilt Rhodesia. Hans politik medverkade till boerkrigets  utbrott där Storbritannien stod mot boerna (sydafrikaner med holländskt  ursprung). Rhodes betraktas som en av de brittiska imperialismens mer  aggressiva vapendragare.

Cecil Rhodes föddes i England och studerade vid Oriel College, Oxford,  från 1873 till 1881. På grund av sjukdom skickades han till Sydafrika  som bedömdes erbjuda ett mer fördelaktigt klimat. Där skulle han  bedriva ett jordbruk tillsammans med sin bror. Före 25 års ålder blev  Cecil Rhodes rik på diamanter från Kimberleys gruvor. 1888 bildade  Rhodes det framgångsrika företaget De Beers consolidated Mines, Ltd.  som var produkten av Rhodes lukrativa kontrakt med lokala jordbrukare. 1891 ägde hans företag nittio procent av världens diamantgruvor. Många  skulle säga att Cecil Rhodes tillförskaffat dessa gruvor på ett  orättvist sätt.

Ett av Rhodes mål var att bygga en järnväg från Kapstaden i Sydafrika till Kairo i Egypten. Tanken var att engelsmännen på det sättet skulle  kunna civilisera hela den afrikanska kontinenten. Rhodes kan av denna  anledning betraktas som en imperialist som drömde om brittisk överhöghet i Afrika. Dessa drömmar satte bland annat Portugal och  Tyskland stopp för.

Rhodes var aktiv i den lokala politiken och blev 1881 invald i det  lokala parlamentet och 1890 blev han vald till premiärminister. Han dog 1902 i Kapstaden på grund av hjärtfel. Oxford Universitet ärvde  huvuddelen av hans förmögenhet på nästan tre miljoner pund. Dessa  pengar användes för att bilda det välkända “Rhodes scholarship” som ger  stipendier till vällovande studenter.

Med vänlig hälsning
Fredrik Runebert