Vad händer när någon “Knackar på dörren” och vill komma in i Sverige?
Jonny, Hofors (2 november 1999)
smacson[snabel-a]hotmail.com

Om det är någon som vill komma hit och arbeta i sitt anletes svett och göra rätt för sig kastas han/hon ut. Utan diskussion och även om jobbet är klart. Samma gäller den som vill komma hit och göra ett vanligt besök på lågbudget.

Antingen får Du ha tillräckligt med pengar med Dig för Ditt uppehälle, tillräckligt enligt Storebror passpolisen, eller så får Du dikta upp en historia om att Du behöver politisk asyl eller uppehållstillstånd av humanitära skäl, alternativt hyra en man/kvinna att gifta Dig med (vilket går bra att fixa mot betalning). I dessa fall kan Du dock räkna med hårda förhör om Dina och partnerns sängkammarvanor osv. Om det skulle vara äkta vara av flyktingskäl eller kärlek ska Du inte vara säker på att Du får komma in för det. Det är nämligen så många som fuskar att det är Storebror passpolisen som bestämmer om kärleken är äkta. Att diktatorn i Långtbortistan är tillräckligt elak spelar för övrigt ingen roll. Du måste också kunna bevisa att Du varit aktiv i den organiserade oppositionen, helst en sådan som har internationella kontakter. En enskild oppositionell som suttit fängslad i Vitryssland för sin politiska aktivitet slängdes till exempel ut – inga flyktingskäl – eftersom han inte suttit i parlamentet eller något liknande, “bara” deltagit i demonstrationer, tidningsdistribution och liknande, saker som det inte fanns några bevis om annat i domarna mot honom, som han naturligtvis inte kunde få några kopior på…

Genom att vara nordisk medborgare eller EU-medborgare går det också att komma in i landet, dock inte helt problemfritt för en EU-medborgare.