Säkerhetspolisen lade för några år sedan ner kartläggningen av miljöistterrorister på grund av att Justitiedepartementet har hävdat att “djurrättsrörelsen inte riktar sina brott mot någon av demokratins grundläggande funktioner”. Det är troligt att miljöister inom Miljöpartiet ligger bakom regeringens policy. Och nu ökar antalet övergrepp och mordhot mot bönder och deras barn.

I Västsverige har över 200 dåd utförts de tre senaste åren enligt en granskning av Göteborgs-Posten. Det handlar om intrång i bostäder, skadegörelse, telefonterror och grova mordhot. I flera fall har terroristerna haft barn som måltavlor. LRFs ordförande Palle Borgström hävdar att många inte har förstått hur allvarligt det här är. Han lämnade en lista med förslag till justitieministern Morgan Johansson i maj 2018, men ännu har inga åtgärder vidtagits mot våldet och hoten.

Contra påpekade i nummer 4 2018 att miljöister har tagit ett hårt grepp om Miljöpartiets program. I punkt 3.2. står detta: ”Respekten för naturens mångfald är en grundvärdering i den gröna ideologin. Vi anser att allt levande har ett egenvärde oavsett dess nytta för människan.” Och det upprepas i punkt 3.5.: ”Alla djur har ett egenvärde oavsett deras nyttighet för människan.” Så, de mänskliga rättigheterna har miljöisterna noll respekt för, närhelst de värderar ett eller flera andra djurs påstådda ”rättigheter”.

Polischefen i Skaraborg, Mats Bergström, berättar för tidningen Metro den 24 januari i år att polisen visserligen tidigare har varit framgångsrik med bekämpningen av djurrättsaktivism som övergår i brottslig handling, men att just nu går trenden åt fel håll. Det beror på att de till fängelsestraff dömda individerna har släppts och nu har kommit ”igång rejält igen”.

Brottskod saknas
Det finns än så länge ingen brottskod för djurrättsaktivism och det medför stora problem för polisen. Trots att man i Skaraborg har intensifierat det operativa arbetet så är möjligheterna små att stoppa de terrorister som i bevisföringen enbart kan knytas till mindre allvarliga brott som ofredande, skadegörelse och olaga intrång. Det lokala polisarbetet underlättas inte av att säkerhetspolisen helt och hållet har lagt ner kartläggningen av miljöistterrorismen.

Kaninuppfödaren Malin Sundmark har berättat för Metro om hur hon har hotats på Facebook. Under sommaren 2018 handlade det inledningsvis bara om falska och negativa recensioner. Men sedan blev det hot inklusive flera dödshot. I år har hon hotats med att hon ska slaktas, ätas upp och flås ihjäl. De som framför dessa hot kan anse sig ha en moralisk rätt att göra det, eftersom de likt Miljöpartiet likställer andra djurs liv med människors liv. Och om de andra djuren, i det här fallet kaniner, är fler till antalet än uppfödaren, så kan miljöisterna anse att ett människoliv väger lätt i sammanhanget och då finns risken att hoten förverkligas som terrorattacker. Terroristerna har också dykt upp vid Malin Sundmarks gård och hem. De har gjort inbrott både i slakteriet och i butiken. De hade öppnat alla frysarna och de hade vridit på vattenkranarna i källaren och tömt den borrade brunnen så det blev cirka 20 centimeter högt vatten på golvet i källaren. Brottsplatsen förseddes dessutom med klistermärken från Animal Liberation Front och innehöll en uppmaning om att Malin Sundmark skulle stänga sin verksamhet. Utöver detta bedriver miljöisterna telefonterror, som förutom mot uppfödaren riktar sig mot hennes släktingar och vänner. Malin Sundmark sammanfattar det med att hon lever i skräck.

Centern bryr sig
Den 22 januari skrev Göteborgs-Posten om 32 svenska bönder som berättade om terrorn. Brotten mot dem och deras barn ökar. Det handlar om attacker med yxor, brandbomber och hot om att avrättas i trädgården. Men trots att en del av terrorn utgör grova brott så läggs polisanmälningarna systematiskt ner. De politiska signalerna från S och Miljöpartiet följs hela vägen, vilket gör att terrorn ökar. Centerpartister har däremot protesterat mot terrorn. Bland dem de unga riksdagspolitikerna Kristina Yngwe och Jonny Cato Hansson. Båda kräver att den nya lantbruksministern Jennie Nilssons (S) första uppdrag bör vara att ta tag i hoten, trakasserierna och våldet mot lantbrukare från militanta djurrättsaktivister. Men varför ska S bry sig om detta, när kravet inte finns med i Jöken (Januariöverenskommelsen)? S regerar ju tillsammans med miljöisterna i Miljöpartiet.

Ett av kraven från Centerpartiet är att S ska se över lagen om olaga intrång och hemfridsbrott. Yngwe och Hansson påtalar att: ”Lagen är otydlig när det gäller trakasserier som sker på privat mark, såsom till exempel en bondgård, något som i dagsläget utnyttjas av djurrättsaktivister. Osäkerheten leder till att bönder inte säkert får den hjälp från rättssamhället de har rätt till när de utsätts för demonstrationer på gården eller i nära anslutning till denna.”

Den 23 januari avslöjade Göteborgs-Posten vidare att en så kallad ”djurrätts- grupp” med namnet Djurfront sprider bombinstruktioner i en egen handbok avsedd för att utföra miljöistisk terrorism. Det är en terrorbrottsmanual om hur man kartlägger måltavlors familjer, tillverkar bomber och anlägger bränder.

LRF påpekar i SvT att mörkertalet är stort. Enligt Anders Drottja som är krisberedskapsansvarig för LRF, så beror det på att de flesta inte vill gå ut med sina namn eller för den delen anmäla. De är oroliga för att i så fall själva bli en fram- tida måltavla. De flesta offren vare sig orkar eller vågar gå ut med sina namn i offentligheten. En bonde, Mattias, säger till Göteborgs-Posten att det handlar om ter- rorism. ”Det finns inget annat ord för det. När människor kommer och tänder eld på din gård. Där din fru och dina barn ligger och sover. Där du har alla dina djur, säger fårbonden Mattias, som fått sin gård ned- bränd.” Terrorn syftar till att få bönderna att stänga ner sin verksamhet. Kommer regeringen nu att ta offrens parti eller kommer miljöisterna i Miljöpartiet att fortsätta styra regeringspolitiken?