I Ryssland är det totalt kaos angående Covid.

Katten pratade med en lettisk katt Trisse, som bosatt sig i Sverige, som är född i Lettland under kommunisttiden, uppvuxen där och som minns vansinnet under den regimen. Han kan ryska mycket väl och försöker läsa mellan raderna på de, oftast propagandistiska radio-och TV-sändningarna. Här berättar han.

I början av oktober dog >900 ryssar per dag. Nu dör >1 000-talet per dag. Statsmakten är van vid att inte vara öppen med många saker. Så sedan kommunisttiden har folket inte fått sann information via de publika kanalerna. Så dom gissade, lyssnade till varandra och bland annat florerade ryktesspridning. Samma fortsätter.

Ryssarna fixade eget vaccin, som dom första som lyckades. Det var snyggt gjort, tyckte Putin och försökte sälja det till EU, USA och resten av världen. Fast då upptäckte man att Putin ljugit, att hans Sputnik V skulle ha 92,3 procent (eller något med decimaler) verkningsgrad. Från två olika fristående undersökningar. Samma decimal? Det trodde man inte på i EU och började hårdtesta Sputnik V. Det visade sig inte vara ett så väldigt uselt vaccin. Det hade kring 70 procent verkningsgrad. Fast det var väldigt ojämnt tillverkat och Ryssland var som vanligt, hemlighetsfullt kring tillverkningen och allt annat. Ryssland vägrade ge ut dokumentation. Så man erkänner inte Sputnik V inom EU, USA, Kanada, Australien eller i resten av världen.

Putin blev putt och vägrade erkänna Pfizer, Johnson-Johnson (Jansen) och våra övriga vacciner. Han hade ju hoppats kunna sälja Sputnik V till oss, pråla och visa upp sig med lite guld-kottar på rockslaget tillsammans med någon sibirisk björn han klappar. Så bidde det inte. Så ryssarna är inlåsta i Ryssland nu, med sin egen QR-kod för Sputnik V. Istället åker nu rika ryssar på vaccin-turism till något EU-grannland och vaccinerar upp sig. Så dom får en vettig QR-kod och kan resa fritt.

Och vanligen medelsvensson i Ryssland vill ju bara kliva på sin tunnelbana och åka till jobbet. Så dom går till kvarterets läkare, som mot en flaska vodka skriver ut QR-kod och häller ut Sputnik V i slasken. Sedan åker dom fritt i någon vecka i kollektivtrafiken och blir smittade av Covid. Nu vet man i Ryssland inte längre, vem som är vaccinerad, om vaccinet inte bet eller vad. Och de som får vaccin, de kan också insjukna med Covid. Alltså anses vaccinet dåligt, då man ändå blir sjuk. Även om det blir mildare skov. Det spelar ingen roll. Rädda människor tänker ut felaktigheter. Hepp!

Och då Putin fört kampanj mot de vacciner vi har i EU/USA, så resonerar ryska läkare som så, att ”Om deras vaccin är så uselt, ja hur mycket sämre är inte vårt eget”. Så de rekommenderar ryssarna att inte ta vaccinet alls. Hej och hå! Ingen flock-immunitet där, på många år. Istället försöker Putins administration få till det, som att EU/USA mobbar Ryssland politiskt. Istället för att lyckas svärta ned våra vacciner, blev alla vacciner något ont och fel i Ryssland.

Då Kattens kompis Trisse kommer från Lettland, berättade han att man där får sig en släng av sleven. Kring 40 procent är rysktalande och lever i sin info-bubbla. De vägrar ta emot nyheter från lettisk massmedia utan tittar bara på TV från Moskva. Idag är kring 75 procent av de som är intagna på sjukhus för Covid-smitta, ryssar. Största delen av antivax-propagandan är på ryska. Så nu basunerar Moskvas TV ut, att det är ett folkmord man förbereder i Lettland mot ryssarna. I protest går de ilskna ryssarna i en låsning och vägrar vaccinera sig. Trots att Kreml trogna massmedia själva är skuld till den antivax-propaganda dom släppt ut. Och så dör ryssarna i mängd i Lettland. En del läkare i Lettland har blivit påkomna med att bara sälja QR-koden utan att verkligen vaccinera patienten. Fiktiv vaccinering, alltså. Tur att man fångade in dessa skälmar och plockade läkarlegitimation av dem.

Nytt flygfält i Lettland är öppnat för NATO. Så nu skall Putin uppröra sig om det också. Det i sin tur inträffar på grund av all oro och alla hot från Vitryssland (Belarus) och Ryssland självt. Även om de NATO-styrkor som är stationerade i Baltikum inte är så stora i antal, att de kunde hota Ryssland eller ens Vitryssland. Dessa styrkor räcker till för att avvärja attack från grannarna bara.

Nu har man infört ”arbetsfria dagar” i Ryssland. I praktiken lock-down, som kan förlängas. Och deras ekonomi tar redigt stryk. De källor Trisse lyssnar på, är:

  • Komsomolskaja Pravdas radiosändningar
  • Gavaritj Maskve (lokalradio från Moskva)
  • Echo Maskve (med liten touch av oppositionella ryssar)

Trisse berättade att han tittade lite på en utredning från USA. Där hade man hittat, att rehabiliteringen från Covid är klart mer dyrbar, än att skicka hem folk på sjukskrivning. Lungorna och nervsystem tar väldigt mycket stryk av Covid hos en del av dem som insjuknar. Bättre att folk alls inte insjuknar, tydligen. Likaså att länder som har befolkning som tror på sin politiska ledning, att dom klarar sig bättre än andra länder.

Stämningen är klart nervös i Ryssland. Putin är rädd för att hungriga ryssar kommer gå runt med hötjugor på gatorna och skapa anarki. De sämre bemedlade börjar sakna mat. Man började 26:e oktober tala om att införa ransoneringskuponger och dela ut livsmedel, men ändrade sig. För det skulle bli nytt kackel på svarta börsen, där sådana kuponger snarare skulle säljas. Nu hotar köer vid krematorierna att bli längre.

Det är inflation i Ryssland. Prylar går bara att få för utländsk valuta. Hungerkravaller hotar. Ger man folket pengar i näven, köper folk inte mat utan sprit och tobak istället i sin olycka. I en stad dog 50 människor av hembränt som blivit metanol i destillationen.

Och för psykologer i rysk radio, ser det som om Putins makt inte är hotad av de fattigaste. Utan av dem som kommit upp sig. Pengarna går ut från Ryssland till oligarkernas lyxboenden i utlandet, som bekant.