Av Filip Björner

I Malmö och i andra svenska städer har islamister öppet på gator och torg firat Hamas terrorangrepp på Israel. Detta har fördömts av politiker från samtliga riksdagspartier. Men på vänsterkanten har kritiken varit nedtonad och tystare, för bland svenska socialister finns både skamkänslor och hat mot judar.

I Gaza har stödet för terrorn varit stort trots vetskapen om att Israel kommer att slå tillbaka och att det givetvis kommer att drabba civilbefolkningen.

Ingen bör vara överraskad över angreppet i sig, eftersom Hamas målsättning är att mörda judar och förinta Israel. Däremot är det en skandal att Israels säkerhetstjänst Mossad – som i årtionden har varit känd för att vara duktig på att hålla sig informerad om fientliga aktiviteter – totalt missade att ett stort våldsangrepp mot Israel var på gång. Det är också en skandal att Israels djupförsvar sviktade och så sent kom till undsättning i de angripna områdena. Visserligen ägde angreppet rum under en israelisk högtid, men det är ingen ursäkt för att sänka garden i ett så utsatt land. Israel har under hela sin existens attackerats av islamister som vill mörda så många judar som möjligt.

De skapade Hamas
Hamas är en gren av organisationen Muslimska Brödraskapet, som har sina tentakler i hela världen; varav inte minst i Sverige. Muslimska Brödraskapet är terrorklassad och därför förbjuden i ett antal länder, även i arabstater som Egypten. Men i Sverige har den islamistiska hydran fått fotfäste med frontorganisationer som år efter år drar in miljonbidrag från staten och kommunerna. Detta har det publicerats böcker och rapporter om från medarbetare i MSB; och i år disputerade Sameh Egyptson på en doktorsavhandling om saken.

Muslimska Brödraskapet grundades 1928 av Hassan al-Banna i den egyptiska Nilen-staden Ismaileya som är belägen på floddeltats östra sida. På västra sidan ligger Alexandria där Brödraskapet snabbt fick en aktiv avdelning. Hassan al-Banna reste till flera städer där han grundade nya avdelningar. Islamiströrelsen spreds snabbt till flera länder. Idag har Brödraskapet avdelningar i fler än 70 länder.

Muslimska Brödraskapet skapade Hamas 1987, samtidigt som de engagerade sig i den första intifadan som höll på till 1993 i Gaza och på Västbanken. Det arabiska ordet intifada betyder helt enkelt uppror.

Välkänt terrormål
Namnet Hamas är en akronym som betyder Islamiska Motståndsrörelsen. Den är sunnimuslimsk och fundamentalistisk. Den har väpnade avdelningar som Izz al-Din al-Qassam-brigaderna, vilket kombineras med civila organisationer. Hamas vann ett politiskt val i Gaza 2006 och startade 2007 ett inbördeskrig mot islamistkonkurrenten Fatah. Sedan dess har våldsterrorn eskalerat både i Gaza och mot Israel.

Följaktligen har Hamas förbjudits i ett antal länder. Exempelvis i Australien som införde förbudet förra året. I ett tal som välkomnade förbudet påpekade Israels dåvarande premiärminister Naftali Bennett att: ”Hamas har avfyrat tiotusentals raketer mot israeliska hem och skolor, och är ansvarigt för mord på många israeler och palestinier i Gaza.”

Hamas stadgar, från 1988, manar ”till ett slutgiltigt skapande av en islamisk stat i Palestina, istället för Israel och de palestinska territorierna samt utplånandet och upphävandet av Israel.”

Dessa fakta är sedan länge välkända för de rödgröna politiker i Sverige som under statsministern Löfvens och utrikesministerns Wallströms ledning erkände staten Palestina den 30 oktober 2014; en stat som inte ens existerar; och som i två olika islamistockuperade territorier representeras av två konkurrerande terroristorganisationer.

Alla socialdemokrater är dock inte blodtörstiga judehatare. Den tidigare svenske socialdemokratiska statsministern Göran Persson kommenterade lakoniskt fadäsen i ett tv-program med påpekandet att det inte kunde ha inträffat när han var statsminister.

Det femte kriget
Hamas har hela tiden varit beroende av stöd från länder som Sverige. Både socialdemokratiska och borgerliga regeringar har varje år gett bistånd till terroristorganisationerna i Gaza och Västbanken. För att behålla detta stöd har Hamas haft ett populistiskt tryck på sig att mildra den antisemitiska terrorstadgan från 1988. Så skedde 2017 då Hamas för första gången tog bort referensen till en hadith där Muhammed uppmanar muslimer att mörda judar. Men Hamas fortsatte att mörda både judar och muslimska konkurrenter.

Dåden har utförts på flera sätt, från enskilda mord till självmordsbombningar i civila folkmassor, samt med regelrätta krigshandlingar. Det nuvarande kriget är det femte i ordningen av de krig som Hamas har startat mot Israel. De tre första ägde rum mellan 2007 och 2017. Det fjärde pågick i elva dagar under 2021.

Gaza 2006
Befolkningen i Gazaremsan har ökat med en halv miljon sedan 2014. Många familjer har stora barnaskaror. Idag bor det cirka 2,3 miljoner människor i remsan. Många av dem är fredliga. Men det hjälper ju ingen eftersom Hamasdiktaturen inte kan röstas bort.

Det första kommunalvalet någonsin i remsan avhölls i januari 2005. Då segrade Hamas i sju av tio kommuner. Hamas vann då 75 av de 118 fullmäktigeplatserna medan Fatah och deras allierade tog 39 platser. I parlamentsvalet 2006 vann Hamas 76 av parlamentets 132 platser. I det ögonblicket kunde naiva människor tro att Hamas var ett demokratiskt parti. Men sedan dess har inget nytt val ägt rum.

Den falska demokratiseringen under 2005 och 2006 sammanföll och gynnades av att Israels president Sharon under 2005 avvecklade judiska bosättningar i området. Det var tvångsåtgärder som riktades mot fredliga människor som hade köpt sina hem. Den osunda eftergiften inför islamismen ledde vare sig till fred eller frihet. Hamas har även mördat politiska motståndare och dessutom slagit sönder knäskålarna på flera lokala konkurrenter från terroristorganisationen PLO som Fatah tillhör.

2021 såg det ut som om det skulle hållas val i åtminstone Västbanken, som Hamas företrädare i Gaza sade att de skulle ”bojkotta”. Men det valet blev inställt. Diktatorn och Fatah-ledaren Mahmud Abbas avlyste valet genom att skylla på Israel. Islamister har svårt för demokrati, och det beror enligt dem på judarna.

Massakrerna
Under 1990-talet genomförde Hamas många terroristdåd med självmorsbombare. Deras främste bombmakare var Yahya Ayyash. Hans bomber briserade i bussar och på allmänna platser. Särskilt omfattande var självmordsbombningarna i israeliska bussar under åren 1994 och 1995. I oktober 1994 massakrerades 22 människor till döds i ett självmordsattentat av Hamas i en buss i Tel Aviv. Den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet lyckades dock avliva Ayyash den 5 januari 1996.

Självmordsdåden fortsatte dock. Och bombningarna eskalerade särskilt i antal under åren 2001 till 2005. De flesta av dem utfördes av Hamas till och med 2003. Under 2004 samarbetade Hamas och de Fatah-anknutna Al-Aqsa-martyrernas brigader i flera av terrordåden mot civila judar.

Under åren 2006–2007 begick Al-Aqsa-martyrernas brigader flera egna terrordåd. En del massakrer utfördes också av den mindre organisationen Palestinska Islamiska Jihad, som även den hade grundats av Muslimska Brödraskapet, vilket skedde sex år innan Hamas grundades.

Från 2006 intensifierade Hamas det totalitära förtrycket i Gazaremsan och sedan dess har Hamas satsat allt mer på regelrätta krigshandlingar mot Israel, vilket påbörjades 2007.

Ryssland, Iran och Hamas
Det senaste krigsutbrottet har utförts i samarbete med intressenter från Ryssland och Iran. Iran har gett Putin ett starkt stöd i angreppskriget mot Ukraina. Framför-allt har Iran skänkt drönare till den ryska krigsmakten. Den teknologin har Iran arbetat med i flera år.

I april 2018 sköt Saudiarabien ner två drönare och fyra ballistiska robotar som avfyrades av de iranstödda shiamuslimska huthirebellerna i Jemen. I maj 2019 anklagade Saudiarabien Iran för att ha planerat en drönarattack mot två saudiska pumpstationer vid en oljeledning, som utfördes av huthirebellerna. I mars 2021 lyckades dessa rebeller genomföra en drönarräd mot en oljehamn i östra Saudiarabien.

Den 12 december 2022 publicerade Europeiska unionens råd ett pressmeddelande som otvetydigt pekade ut Iran som leverantör av drönare till Ryssland:

”Europeiska unionen fördömer med kraft allt slags militärt stöd från Iran, inbegripet leveranser av obemannade luftfartyg (UAV – ”drönare”) till Rysslands olagliga, oprovocerade och oberättigade anfallskrig mot Ukraina som allvarligt strider mot folkrätten och principerna i FN-stadgan, och anser det vara oacceptabelt. Dessa vapen som Iran tillhandahåller används urskillningslöst av Ryssland mot civilbefolkningen och infrastruktur i Ukraina, vilket orsakar fruktansvärd förstörelse och fruktansvärt mänskligt lidande. I detta sammanhang erinrar Europeiska unionen om att varje överföring av vissa drönare och robotar till eller från Iran utan förhandstillstånd från FN:s säkerhetsråd strider mot FN:s säkerhetsråds resolution 2231.”

Det globala perspektivet
Rysslands och Irans stöd till Hamas kompletterar Wagnertruppernas aktiviteter i Afrika. Det ligger självklart i Putins intresse att piska upp hat i afrikanska och asiatiska länder mot USA, vilket underlättas av att de islamistiska länderna alltid har ett gemensamt intresse av att skada Israel.

En prekär följdfråga är om fler puttrande konflikter kan medföra nya globala strider, som till exempel mellan Pakistan och Indien eller om Nordkorea avfyrar missiler mot Sydkorea eller Japan? Eftersom Pakistan, Nordkorea och Iran är kärnvapenmakter, så står mycket på spel.

Gång på gång har Putin, Lavrov och Medvedev hotat oss alla med kärnvapenkrig, om än ofta i slingriga ordalag. Men hur skulle det passa Putins syften om istället en Kim, Ebrahim eller Arif fingrade på avfyrningsknappen? Och hur skulle världen reagera? Skulle det kunna bli lika fatalt som ett skott i Sarajevo?

Vi är alla medvetna om Xi Jingpings inställning till Taiwan. Men är det inte de mindre totalitära kärnvapenmakterna som har de mest instabila och oberäkneliga makthavarna?

 

Attentatet den 7 oktober

På morgonen, under sabbaten, avfyrade Hamas några tusen missiler mot Israel; uppgifter varierar från fler än 5 500 till fler än 6 700. Hamasister bröt sig samtidigt in över några gränsområden. Israel överrumplades totalt.

Hamasisterna inriktade sig på att mörda så många civila judar som möjligt. De mördade cirka 1 400 personer, varav de flesta var civila. Och de skadade minst 4 932 personer. De flesta skadades under den inledande delen av massakern och de allra flesta är civila inklusive många barn. Dessutom grep hamasisterna minst 240 personer, inklusive bebisar, och förde dem till Gaza som gisslan.

I ödemarken vid den lilla orten Re’im pågick en musikfestival med cirka 1500 unga deltagare. Den stormade hamasisterna. De sköt urskillningslöst mot de civila ungdomarna och massakrerade över 260 av dem, samt skadade många fler. Den massakern var det enskilt största massmordet på civila judar sedan Förintelsen. I kibbutzen Kfar Azza levde 800 människor. Hamasisterna sköt på dem genom fönstren och anföll och mördade enskilda och familjer i deras hem. Kibbutzen Be’eri hade 1 200 invånare. 108 av dem mördades brutalt. Nu har flera byar stängts ner nära Gaza.

Hamasledarnas rikedomar
Terroristorganisationens ledare är riktiga krösusar som inte själva bor i Gaza. De äger flera miljarder dollar. De har bott i Kuwait och levt lyxigt även i Turkiet. Men just när detta skrivs befinner de sig i Iran och i Ryssland. Kanske ser vi dem snart även i Nordkorea?

Hamas har beväpnats av Iran och möjligen även av Ryssland eftersom de använder både ryska och iranska vapen. Det är i alla fall säkert att Hamas krigföring mot Israel nu gynnar Ryssland i kriget mot Ukraina, eftersom USA måste stödja även Israel. Dessutom har amerikanska baser angripits i oktober på olika platser i Mellanöstern.

Mossads inkompetens
Hur kunde underrättelsetjänsten Mossad missa vad Hamas (och Iran, samt möjligen Ryssland) så storskaligt hade planerat? Och varför tog det så lång tid för IDF – Israels försvarsmakt – att skydda civila och börja slå tillbaka angreppen?

Både Mossad och IDF är kända för deras höga kompetens och för deras flexibilitet och snabba reaktionsförmåga. Så man kan tycka att massmordet på festivalbesökarna vid kibbutzen inte borde ha varit möjligt. Men fakta är fakta. Det tog också tid innan IDF började bomba Gazaremsan. Först på söndagen den 8 oktober förklarade Israel att landet var i krig.

Finns en lösning?
Israel fokuserar nu främst på att slå ut Hamas. Självklart vill man gärna rädda gisslan och även skona ofrivilliga mänskliga sköldar. Men det finns ingen human lösning som tillåter Hamas att existera eller som tillåter andra islamister att förfoga över missiler i Gaza.

En möjlig lösning är att fullständig tömma Gazaremsan på människor. Men det kommer i så fall att bli ytterst problematiskt att genomföra.

Hatet mot judar i Sverige
Förskräckliga filmer och bilder visas i sociala medier. Många svenska muslimer har offentligt firat massakern. De hatar judar och flera av dem är troligen själva beredda att mörda judar. Frågan är hur så många människor offentligt kan fira slakt av judar utan att bli anmälda för hets mot folkgrupp.

Närmare 150 svenska kultur- och sportpersonligheter skrev under uppropet #vikräver som ensidigt fördömer Israel. Texten kan tolkas antisemitiskt. Det har framkommit att flera av kändisarna har blivit uppringda och tackat ja till att stå med i uppropet utan att de hade fått se texten i förväg. En del av dem ångrar det djupt och känner sig lurade. Festfixaren Michael Bindefeld anser att texten innebär ett ”förringande av judiska liv”.