Vad är det som händer på Nordirland, i och med fredsavtalen? Vad ligger bakom konflikterna? Varför blir det en massa Konflikter? När, Var, varför, hur?
Johan Bunnstedt, Halmstad (5 maj 1999)
grodanboll[snabel-a]innocent.com

För närvarande tycks situationen på Nordirland vara under kontroll, men risken finns naturligtvis att extremister inom IRA och på den protestantiska sidan skapar en oönskad kris. Litet oroande är det trots allt att det IRA närstående partiet Sinn Fein leds av en före detta IRA-terrorist vid namn Garry Adams, vilken var fängslad 1973-1977 och 1979 blev chef för IRAs arméråd.

IRA var namnet på den militärt inriktade upprorsrörelse som genomdrev Sydirlands självständighet på 1920-talet. Namnet togs åter i bruk på 1960-talet i Nordirland, när vissa representanter för den katolska minoriteten försökte förena Nordirland och Irland – då skulle ju den protestantiska majoriteten på Nordirland bli en minoritet i ett Irland med katolsk majoritet.

Den irländska konflikten går långt tillbaka i tiden. Irland har varit en del av det brittiska riket (Förenade Kungadömet) sedan Medeltiden, men först 1541 erkändes den brittiske kungen Henrik VIII som kung också av Irland (han hade tidigare kallats Lord av Irland). Reformationen på de brittiska öarna genomfördes aldrig på södra Irland, vars befolkning förblev katoliker. Under tidigt 1920-tal tilltvingade sig Irland självständighet, som erkändes av den brittiska regeringen 1922. Dock hade Irland samme kung som det gamla moderlandet. Först 1938 blev Irland republik. I Nordirland, med protestantisk majoritet, önskade man kvarstå som en del av Förenade Kungadömet. Det gick bra att ha det så mellan 1922 och 1968, då de första våldsamma kontakterna ägde rum mellan polis och katolska medborgarrättsaktivister i Nordirlands näst största stad i Londonderry (enligt katolikerna Derry). Det var då den nuvarande konflikten – The Troubler – tog sin början.

Under den tiden som The Troubler varat har över 3000 människor dött som en följd av konflikten, varav en majoritet civila. 35.000 har skadats, många för livet. Även om katolska IRA stått för de flesta våldsdåden har militanta protestantiska grupper inte varit sena att genom nya terrordåd hämnas på det som IRA genomfört.

Under 1998 slöts ett fredsavtal om Nordirland och det gamla nordirländska parlamentet i Stormont (Belfast) nyvaldes och sammanträdde för första gången. Våldet har i stort sett upphört, men fortfarande kan missnöjda smågrupper, både bland katoliker och protestanter, genomföra terrordåd. Värst hittills var ett sprängattentat som genomfördes av “The Real IRA” – en utbrytargrupp ur katolikernas IRA som vägrat att erkänna fredsavtalet – i den lilla staden Omagh i augusti 1998. 28 människor miste livet och över 200 skadades när en bilbomb sprängdes mitt i lördagsrusningen på stadens affärsgata.

John Hume (katolik) och David Trimble (protestant) delade på Nobels fredspris 1998 för att de uppnått ett fredsavtal, som i bästa fall fått slut på 30 års våld.

Se även denna fråga.