Den första reaktionen på valresultatet var ett ”skäms svenska folk”, ännu fler röster till det parti som kan kopplas till 100 miljoner mördade människor under förra seklet. Men vid en närmare granskning håller inte påståendet. Visserligen fick Vänsterpartiet 7,9 procent av rösterna, en ökning med 2,2 procentenheter. Samtidigt backade dock Feministiskt Initiativ från 3,1 till 0,4. En sammanslagning av de kommunistiska partierna gav alltså -0,5 procentenheter.

Annie Lööf brukar tala om alla människors lika värde. Veterligen har inget parti hävdat något annat. Men Annie Lööf tycker att man inte ska tala med de valda representanterna för de 1,1 miljoner människor som röstade på Sverigedemokraterna. Vilket värde har Sverigedemokraternas väljare för Annie Lööf? Det är svårt att tro att hon håller fast vid påståendet om alla människors lika värde för egen del.

Extremistpartierna (V+FI+MP) minskade sina sammanlagda röstetal från 15,6 till 12,6 procent. Tack för det svenska folket! Tyvärr innebar fördelningen av rösterna att Miljöpartiet blir kvar i Riksdagen. Sorgligt. Sverige var nära att bli ett bättre land, men föll på målsnöret.

När det gäller bildandet av en regering tycks läget vara så låst att något eller några partier måste svika sina kategoriska uttalanden för att det ska bli något resultat:

–Jimmie Åkesson har sagt att han åtminstone måste kunna tala med någon innan han ger sitt passiva stöd till en regering, han måste veta vad han röstar på

–Stefan Löfven har sagt att Alliansen kan glömma att försöka bilda en ny regering om de har färre mandat än de rödgröna (han tänker sig istället att regera vidare med Sverigedemokraternas passiva stöd, även om han utåt hävdar att han söker stöd över blockgränsen)

–Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor säger att de står bakom en alliansregering, men har hittills inte varit beredda att tala med Jimmie Åkesson, något han kräver för sitt passiva stöd

–Annie Lööf och Jan Björklund kan inte tänka sig att ens tala med Jimmie Åkesson, men de står bakom bildandet av en Alliansregering. Men så länge de rödgröna har fler mandat än Alliansen kommer en Alliansregering inte att få majoritet i Riksdagen utan passivt stöd från Sverigedemokraterna

–Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor, Annie Lööf och Jan Björklund föreställer sig att en Alliansregering skulle kunna få passivt stöd från Socialdemokraterna, vilket Stefan Löfven säger blankt nej till.

–Stefan Löfven föreställer sig en S-regering med passivt stöd från L och C. Något som med största sannolikhet skulle leda till att liberalerna åkte ur Riksdagen vid nästa val och att Centern reduceras kraftigt.

–Jonas Sjöstedt vill bli vice statsminister

Det är omöjligt att förena dessa uttalanden. Någon eller några måste ändra sig. Och då bli anklagade för svek mot sina tidigare löften. Vilket i så fall sker med all rätt. Partiledarna har samfällt målat in sig i ett hörn, som det bara går att komma ur om någon eller några kryper till korset och ändrar sig.

Foto: Jens O Z Ehrs (Wikipedia)

Noter:

Uppgivna röstetal är från den preliminära röstsammanräkningen

Med passivt stöd menas att ett parti lägger ner sina röster i statsministeromröstningen och dessutom släpper fram den nya regeringens budgetförslag genom att inte röst emot det